Pohodlně se po obědě nebo u televize usadit a zdřímnout si není nic neobvyklého u toho, kdo vlastní tak zvaný ušák. Všechno, co tento přítel s otevřenou náručí nabízí – posezení v mírném záklonu, oporu pro celá záda i předloktí, pohodlí a ochranu před průvanem, celkové uvolnění a ocharnu před okolním světem – je vylepšováno už od poloviny 17.století, kdy byly tyto skvosty domácího mobiliáře pravděpodobně vynalezeny.

Nabídka nábytkových domů je v případě křesel – ušáků – poměrně omezená, na výsluní „sedacího“ nábytku jsou spíše designové kusy. Ale zkuste si v křesílku nebo klekačce z plastu usnout! Pokud se na trhu s ušákem setkáte (většinou ve specializovaných prodejnách), za kvalitní zaplatíte kolem deseti až 25 tisíc korun.

Ušák však můžeme získat i jako dědictví po babičce, která si v něm nejednou zdřímla, nebo jej koupíme společně se straší realitou. Nevyhazovat! Křeslo lze bez problémů přečalounit, kompletně zrestaurovat, i když se nejdená o levnou záležitost. Kompletní renovace přijde zhruba na stejnou částku jako nové křeslo, ale pokud k nábytku máte osobní vztah, není vyhnutí.

Křeslo sloužící k odpočinku usaďte do klidného místa v bytě či domě, protože jedině tak může splnit účel, pro nějž jste si ho pořídili. Pak už stačí koupit lampu s mechanikou tlumení světla, vhodný odkládací stolek, sáhnout po knížce do knihovny a můžete se pohodlně usadit.